ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ( Ε )

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Περιγραφή

Σκοπός του μαθήματος της Μελισσοκομίας είναι η γνωριμία με την κοινωνία της μέλισσας, η κατανόηση της συνεισφοράς της στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη και η εκμάθηση των χειρισμών για την αξιοποίησή της στην παραγωγή πολύτιμων για τον άνθρωπο προϊόντων.

Όταν ολοκληρωθεί η μαθησιακή ενότητα, θα είμαστε ικανοί να:

  • Περιγράφουμε στοιχεία ανατομίας και μορφολογίας της μέλισσας και του μεταξοσκώληκα.
  • Αναγνωρίζουμε τα σημαντικά μελισσοκομικά φυτά και τον απαραίτητο μελισσοκομικό εξοπλισμό.
  • Εφαρμόζουμε προληπτικά μέτρα περιορισμού των ασθενειών.
  • Σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε τους απαραίτητους και βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, ανάλογα με την εποχή και το πρόγραμμα παραγωγής βασιλισσών.
  • Εφαρμόζουμε τεχνικές για να παράγουμε μελισσοκομικά προϊόντα.

Βασικές λέξεις – Έννοιες κλειδιά:

  • Mελισσοκομία
  • Προϊόντα κυψέλης
  • Χειρισμοί κυψέλης

 

Κωδικός: ORG-BIO144
Σχολή - Τμήμα: ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΣΙΝΔΟΥ » ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Β ΕΞΑΜΗΝΟ

Θεματικές Ενότητες

Ανατομία μέλισσας

Φυσιολογία μέλισσας

Βιολογικός κύκλος της μέλισσας - Πολυμορφισμός

Είδη και φυλές της μέλισσας - Χαρακτηριστικά

Η φωλιά της μέλισσας - Μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εγκατάσταση μελισσοκομείου – Μετακινήσεις, τροφοδοσίες, επιθεωρήσεις

Εποχιακοί μελισσοκομικοί χειρισμοί

Αναγνώριση εχθρών, ασθενειών και δηλητηριάσεων μελισσών – Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης

Μέθοδοι βασιλοτροφίας – Προγράμματα γενετικής βελτίωσης - Τεχνητή σπερματέγχυση

Αναγνώριση των κυριότερων μελισσοκομικών φυτών

Χειρισμοί βιολογικής μελισσοκομίας

Παραλαβή μελιού (τρύγος) - Οργανοληπτικός και ποιοτικός έλεγχος μελιού

Παραλαβή και επεξεργασία προϊόντων της μέλισσας - Επεξεργασία της πρόπολης

Στοιχεία ανατομίας και μορφολογίας του μεταξοσκώληκα

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -