ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ( Ε )
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Σκοπός του μαθήματος της Μελισσοκομίας είναι η γνωριμία με την κοινωνία της μέλισσας, η κατανόηση της συνεισφοράς της στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη και η εκμάθηση των χειρισμών για την αξιοποίησή της στην παραγωγή πολύτιμων για τον άνθρωπο προϊόντων.
Όταν ολοκληρωθεί η μαθησιακή ενότητα, θα είμαστε ικανοί να:
- Περιγράφουμε στοιχεία ανατομίας και μορφολογίας της μέλισσας και του μεταξοσκώληκα.
- Αναγνωρίζουμε τα σημαντικά μελισσοκομικά φυτά και τον απαραίτητο μελισσοκομικό εξοπλισμό.
- Εφαρμόζουμε προληπτικά μέτρα περιορισμού των ασθενειών.
- Σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε τους απαραίτητους και βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, ανάλογα με την εποχή και το πρόγραμμα παραγωγής βασιλισσών.
- Εφαρμόζουμε τεχνικές για να παράγουμε μελισσοκομικά προϊόντα.
Βασικές λέξεις – Έννοιες κλειδιά:
- Mελισσοκομία
- Προϊόντα κυψέλης
- Χειρισμοί κυψέλης
Λιγότερα
Σκοπός του μαθήματος της Μελισσοκομίας είναι η γνωριμία με την κοινωνία της μέλισσας, η κατανόηση της συνεισφοράς της στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη και η εκμάθηση των χειρισμών για την αξιοποίησή της στην παραγωγή πολύτιμων για τον άνθρωπο προϊόντων.
Όταν ολοκληρωθεί η μαθησιακή ενότητα, θα είμαστε ικανοί να:
- Περιγράφουμε στοιχεία ανατομίας και μορφολογίας της μέλισσας και του μεταξοσκώληκα.
- Αναγνωρίζουμε τα σημαντικά μελισσοκομικά φυτά και τον απαραίτητο μελισσοκομικό εξοπλισμό.
- Εφαρμόζουμε προληπτικά μέτρα περιορισμού των ασθενειών.
- Σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε τους απαραίτητους και βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, ανάλογα με την εποχή και το πρόγραμμα παραγωγής βασιλισσών.
- Εφαρμόζουμε τεχνικές για να παράγουμε μελισσοκομικά προϊόντα.
Βασικές λέξεις – Έννοιες κλειδιά:
- Mελισσοκομία
- Προϊόντα κυψέλης
- Χειρισμοί κυψέλης
Σκοπός του μαθήματος της Μελισσοκομίας είναι η γνωριμία με την κοινωνία της μέλισσας, η κατανόηση της συνεισφοράς της στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη και η εκμάθηση των χειρισμών για την αξιοποίησή της στην παραγωγή πολύτιμων για τον άνθρωπο προϊόντων.
Όταν ολοκληρωθεί η μαθησιακή ενότητα, θα είμαστε ικανοί να:
- Περιγράφουμε στοιχεία ανατομίας και μορφολογίας της μέλισσας και του μεταξοσκώληκα.
- Αναγνωρίζουμε τα σημαντικά μελισσοκομικά φυτά και τον απαραίτητο μελισσοκομικό εξοπλισμό.
- Εφαρμόζουμε προληπτικά μέτρα περιορισμού των ασθενειών.
- Σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε τους απαραίτητους και βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, ανάλογα με την εποχή και το πρόγραμμα παραγωγής βασιλισσών.
- Εφαρμόζουμε τεχνικές για να παράγουμε μελισσοκομικά προϊόντα.
Βασικές λέξεις – Έννοιες κλειδιά:
- Mελισσοκομία
- Προϊόντα κυψέλης
- Χειρισμοί κυψέλης
Σχολή - Τμήμα: ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΣΙΝΔΟΥ » ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Β ΕΞΑΜΗΝΟ
Θεματικές Ενότητες
Ανατομία μέλισσας |
Φυσιολογία μέλισσας |
Βιολογικός κύκλος της μέλισσας - Πολυμορφισμός |
Είδη και φυλές της μέλισσας - Χαρακτηριστικά |
Η φωλιά της μέλισσας - Μελισσοκομικός εξοπλισμός |
Εγκατάσταση μελισσοκομείου – Μετακινήσεις, τροφοδοσίες, επιθεωρήσεις |
Εποχιακοί μελισσοκομικοί χειρισμοί |
Αναγνώριση εχθρών, ασθενειών και δηλητηριάσεων μελισσών – Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης |
Μέθοδοι βασιλοτροφίας – Προγράμματα γενετικής βελτίωσης - Τεχνητή σπερματέγχυση |
Αναγνώριση των κυριότερων μελισσοκομικών φυτών |
Χειρισμοί βιολογικής μελισσοκομίας |
Παραλαβή μελιού (τρύγος) - Οργανοληπτικός και ποιοτικός έλεγχος μελιού |
Παραλαβή και επεξεργασία προϊόντων της μέλισσας - Επεξεργασία της πρόπολης |
Στοιχεία ανατομίας και μορφολογίας του μεταξοσκώληκα |
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -